Click here to Skip to main content
Click here to Skip to main content

Latest JavaScript Interview Questions and Answers PDF

, 3 Apr 2014
Rate this:
Please Sign up or sign in to vote.
JavaScript Interview Questions Answers

Introduction

Below is the list of latest and updated JavaScript interview questions and their answers for freshers as well as experienced users. These interview questions will help you to prepare for the interviews, So let's start....

JavaScript Interview Questions for both Experienced Programmers and Freshers

1) What is JavaScript?
Ans:JavaScript is a scripting language most often used for client-side web development.

2) What is the difference between JavaScript and Jscript?
Ans:Both JavaScript and Jscript are almost similar. JavaScript was developed by Netscape. Microsoft reverse engineered Javascript and called it JScript.

3) How do we add JavaScript onto a web page?
Ans:There are several way for adding JavaScript on a web page, but there are two ways which are commonly used by developers
If your script code is very short and only for single page, then following ways are the best:
a) You can place <script type="text/javascript"> tag inside the <head> element.

Code
<head>
<title>Page Title</title>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
   var name = "Vikas Ahlawta"
   alert(name);
</script>
</head> 

b) If your script code is very large, then you can make a JavaScript file and add its path in the following way:

Code
<head>
<title>Page Title</title>
<script type="text/javascript" src="myjavascript.js"></script>
</head>

4) Is JavaScript case sensitive?
Ans:Yes!
A function getElementById is not the same as getElementbyID.

5) What are the types used in JavaScript?
Ans:String, Number, Boolean, Function, Object, Null, Undefined.

6) What are the boolean operators supported by JavaScript? And Operator: &&
Or Operator: ||
Not Operator: !

7) What is the difference between “==” and “===”?
Ans:
“==” checks equality only,
“===” checks for equality as well as the type.

8) How to access the value of a textbox using JavaScript?
Ans: ex:-

Code
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
Full name: <input type="text" id="txtFullName" 
name="FirstName" value="Vikas Ahlawat">
</body>
</html>

There are following ways to access the value of the above textbox:

var name = document.getElementById('txtFullName').value;

alert(name);

or:

we can use the old way:

document.forms[0].mybutton.

var name = document.forms[0].FirstName.value;

alert(name);

Note: This uses the "name" attribute of the element to locate it.

9) What are the ways of making comments in JavaScript?
Ans:

// is used for line comments
ex:- var x=10; //comment text

/*
*/  is used for block comments
ex:-
var x= 10; /* this is
block comment example.*/

10) How will you get the Checkbox status whether it is checked or not?
Ans:

var status = document.getElementById('checkbox1').checked; 
alert(status); 

will return true or false.

11) How to create arrays in JavaScript?
Ans:There are two ways to create array in JavaScript like other languages:

a) The first way to create array
Declare Array:

Code
var names = new Array(); 
Add Elements in Array:-
names[0] = "Vikas";
names[1] = "Ashish";
names[2] = "Nikhil";

b) This is the second way:

var names = new Array("Vikas", "Ashish", "Nikhil");

12) If an array with name as "names" contain three elements, then how will you print the third element of this array?
Ans: Print third array element document.write(names[2]);
Note:- Array index starts with 0.

13) How do you submit a form using JavaScript?
Ans:Use document.forms[0].submit();

14) What does isNaN function do?
Ans: It returns true if the argument is not a number.
Example:

Code
document.write(isNaN("Hello")+ "<br>");
document.write(isNaN("2013/06/23")+ "<br>");
document.write(isNaN(123)+ "<br>");

The output will be:

true
true
false

15) What is the use of Math Object in JavaScript?
Ans: The math object provides you properties and methods for mathematical constants and functions.
ex:-

Code
var x = Math.PI; // Returns PI
var y = Math.sqrt(16); // Returns the square root of 16
var z = Math.sin(90);    Returns the sine of 90

16) What do you understand by this keyword in JavaScript?
Ans: In JavaScript the this is a context-pointer and not an object pointer. It gives you the top-most context that is placed on the stack. The following gives two different results (in the browser, where by-default the window object is the 0-level context):

var obj = { outerWidth : 20 };
 
function say() {
    alert(this.outerWidth);
}
 
say();//will alert window.outerWidth
say.apply(obj);//will alert obj.outerWidth
 

17) What does "1"+2+4 evaluate to?
Ans: Since 1 is a string, everything is a string, so the result is 124.

18) What does 3+4+"7" evaluate to?
Ans: Since 3 and 4 are integers, this is number arithmetic, since 7 is a string, it is concatenation, so 77 is the result.

19) How do you change the style/class on any element using JavaScript?
Ans:

Code
document.getElementById(“myText”).style.fontSize = “10";
-or-
document.getElementById(“myText”).className = “anyclass”;

20) Does JavaScript support foreach loop?
Ans: JavaScript 1.6(ECMAScript 5th Edition) support foreach loop,

See example here http://jsfiddle.net/gpDWk/

21) What looping structures are there in JavaScript?
Ans: for, while, do-while loops

22) What is an object in JavaScript, give an example?
Ans: An object is just a container for a collection of named values:

// Create the man object

Code
var man = new Object();
man.name = 'Vikas Ahlawat';
man.living = true;
man.age = 27;

23) How you will add function as a property in a JavaScript object? Give an example.
Ans:

Code
var man = new Object();
man.name = 'Vikas Ahlawat';
man.living = true;
man.age = 27;
man.getName = function() { return man.name;}
console.log(man.getName()); // Logs 'Vikas Ahlawat'.

24) What is the similarity between the 1st and 2nd statement?
1st:- var myString = new String('male'); // An object.
2nd:- var myStringLiteral = 'male'; // Primitive string value, not an object.
Ans: Both will call String() constructor function
You can confirm it by running the following statement:

console.log(myString.constructor, myStringLiteral.constructor);

25) What will be the output of the following statements?

Code
var myString = 'Vikas' // Create a primitive string object.
var myStringCopy = myString; // Copy its value into a new variable.
var myString = null; // Manipulate the value
console.log(myString, myStringCopy);
Ans: // Logs 'null Vikas'

26) Consider the following statements and tell what would be the output of the logs statements?

var price1 = 10;
var price2 = 10;
var price3 = new Number('10'); // A complex numeric object because new was used.
console.log(price1 === price2); 
console.log(price1 === price3);
Ans:
console.log(price1 === price2); // Logs true.
console.log(price1 === price3); /* Logs false because price3 
contains a complex number object and price 1
is a primitive value. */

27) What would be the output of the following statements?

var object1 = { same: 'same' };
var object2 = { same: 'same' };
console.log(object1 === object2);

Ans: // Logs false, JavaScript does not care that they are identical and of the same object type.
When comparing complex objects, they are equal only when they reference the same object (i.e., have the same address). Two variables containing identical objects are not equal to each other since they do not actually point at the same object.

28) What would be the output of the following statements?

Code
var object1 = { same: 'same' };
var object2 = object1;
console.log(object1 === object2);
Ans: // Logs true

29) What is this?

var myArray = [[[]]];
Ans: Three dimensional array

30) Name any two JavaScript functions which are used to convert nonnumeric values into numbers?
Ans:

Number()
parseInt()
parseFloat()
Code
var n1 = Number(“Hello world!”); //NaN
var n2 = Number(“”);             //0
var n3 = Number(“000010”);       //10
var n4 = Number(true);           //1
var n5 = Number(NaN);            //NaN

31) Does JavaScript Support automatic type conversion, If yes give example.

Ans: Yes! Javascript support automatic type conversion. You should take advantage of it, It is most common way of type conversion used by Javascript developers.

Ex.

var s = '5';
var a = s*1;
var b = +s;
typeof(s); //"string"
typeof(a); //"number"
typeof(b); //"number" 

*Question(31) suggested by Florian Rappl

License

This article, along with any associated source code and files, is licensed under The Code Project Open License (CPOL)

About the Author


Comments and Discussions

 
QuestionVery simple for the beginners Pinmemberrvasif3-Apr-14 5:41 
SuggestionPlease improve the answer to question 7 Pinmembergwag3-Apr-14 0:40 
GeneralMy vote of 1 PinmemberMember 103947962-Apr-14 7:15 
QuestionNice job Pinmemberchait3014-Mar-14 3:02 
QuestionGreat and Simple PinmemberEndalew17-Oct-13 11:41 
QuestionThanks Pinmemberoddadmix30-Sep-13 4:38 
GeneralMy vote of 3 PinmemberDhruvSakalley8-Sep-13 14:33 
GeneralMy vote of 4 PinmemberMember 1000423129-Aug-13 23:52 
GeneralMy vote of 5 Pinmemberteeoneone27-Aug-13 23:32 
GeneralMy vote of 4 PinmemberNitij Kumar27-Aug-13 1:26 
GeneralMy vote of 5 PinmemberJuhi Paunikar26-Aug-13 22:48 
GeneralMy vote of 5 PinprofessionalSk. Tajbir26-Aug-13 4:04 
Nice article Smile | :)
QuestionAnother BIG mistake PinmvpFlorian Rappl25-Aug-13 19:35 
AnswerRe: Another BIG mistake PinmemberVikasahlawat2425-Aug-13 20:12 
GeneralRe: Another BIG mistake PinmvpFlorian Rappl25-Aug-13 23:09 
QuestionAlways prefer literals ... PinmvpFlorian Rappl25-Aug-13 19:26 
Questionquestion 20's answer is not correct, or not up to date PinmemberDavid Rogers Dev25-Aug-13 16:06 
AnswerRe: question 20's answer is not correct, or not up to date PinmemberVikasahlawat2425-Aug-13 17:14 
GeneralRe: question 20's answer is not correct, or not up to date PinmemberAli Al Omairi(Abu AlHassan)26-Aug-13 0:04 
GeneralRe: question 20's answer is not correct, or not up to date PinmemberDavid Rogers Dev26-Aug-13 0:43 
GeneralRe: question 20's answer is not correct, or not up to date Pinmemberjsc4227-Aug-13 6:11 
GeneralMy vote of 5 PinprofessionalAlexCode25-Aug-13 11:40 
Questioninteresting, Thanks PinmemberMayank2yk25-Aug-13 11:20 
GeneralMy vote of 4 PinprofessionalSanjay K. Gupta14-Jul-13 19:02 

General General    News News    Suggestion Suggestion    Question Question    Bug Bug    Answer Answer    Joke Joke    Rant Rant    Admin Admin   

Use Ctrl+Left/Right to switch messages, Ctrl+Up/Down to switch threads, Ctrl+Shift+Left/Right to switch pages.

| Advertise | Privacy | Mobile
Web04 | 2.8.140721.1 | Last Updated 3 Apr 2014
Article Copyright 2013 by Vikas ahlawat - www.tutoriz.com
Everything else Copyright © CodeProject, 1999-2014
Terms of Service
Layout: fixed | fluid