Click here to Skip to main content
12,814,249 members (38,814 online)
Click here to Skip to main content
Add your own
alternative version

Tagged as

Stats

12.5K views
Posted 5 Mar 2014

TF400917: The Current Configuration Is Not Valid for this Feature. This Feature Cannot Be Used Until You Correct the Configuration

, 5 Mar 2014 CPOL
Rate this:
Please Sign up or sign in to vote.
TF400917 error

So if you have a lot customizations in your process template, there is a slight chance you would have seen the error below after the upgrade.

image_thumb1

If you have completed the Configure Features option:

image_thumb3

and still see the error, odds are you need to follow similar steps given below.

Look for the Actual Exception

Take a look at the event log under the Microsoft-Team Foundation Server/Debug section of Applications and Services Log.

image

When the error occurs, do you see an error? I received the error below that pointed towards something with the add panel being wrong.

Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.InvalidProjectSettingsException: 
Object reference not set to an instance of an object. 
---> System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.
Common.DefaultSettingsValidatorDataProvider.GetFieldType
(String workItemTypeName, String fieldReferenceName) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.ProcessSettingsValidator.
<>c__DisplayClass4b.<>c__DisplayClass4f.<ValidateAddPanels>b__41(String type) 
at System.Linq.Enumerable.Any[TSource](IEnumerable`1 source, Func`2 predicate) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.ProcessSettingsValidator.
<>c__DisplayClass4b.<ValidateAddPanels>b__40(String refName) 
at System.Linq.Enumerable.WhereEnumerableIterator`1.MoveNext() 
at System.Collections.Generic.List`1..ctor(IEnumerable`1 collection) 
at System.Linq.Enumerable.ToList[TSource](IEnumerable`1 source) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.
Common.ProcessSettingsValidator.ValidateAddPanels() 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.
Common.ProcessSettingsValidator.ValidateContent
(OptionalFeatures featuresToValidate) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.ProcessSettingsValidator.Validate
(OptionalFeatures featuresToValidate, Boolean validateStructureOnly) 
--- End of inner exception stack trace --- 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.ProcessSettingsValidator.Validate
(OptionalFeatures featuresToValidate, Boolean validateStructureOnly) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.Common.ProcessSettingsValidator.Validate
(TeamFoundationRequestContext requestContext, ProjectProcessConfiguration settings, String projectUri, 
Boolean correctWarnings, OptionalFeatures featuresToValidate) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.
Common.ProjectConfigurationService.GetProcessSettings
(TeamFoundationRequestContext requestContext, String projectUri, Boolean validate, Boolean bypassCache) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.WorkItemTracking.
Common.ProjectConfigurationService.GetCommonSettings
(TeamFoundationRequestContext requestContext, String projectUri, Boolean validateSettings) 
at Microsoft.TeamFoundation.Server.WebAccess.Agile.AgileAreaRegistration.CanDisplayTiles
(TfsWebContext webContext)

Find the Problem

I went over to the process configuration which seemed to be the logical starting point based off the error on screen and stack trace from the event log. I compared all the customizations I had with what is in the default Scrum 2013.2 template and saw that I had extra fields in one of my Add Panels.

image

I removed these and imported the ProcessConfiguration.xml using the witAdmin importprocessconfig tool, this worked and the site was working as normal without the error.

Fix the Problem

Obviously, we couldn't just remove the extra fields and be on our way because those were there for a reason. The Add Panel changes were applied for the Requirements Backlog in our case. We took a look at the Categories.xml to verify which the work item types were that were part of the requirements and found the 4 below:

image

We currently only use new Product Backlog Items and the other 3 are "old" work item types that are in TFS because we used to use them and don't want to remove them because there are existing work items of this type in our TFS project. So we went to the 3 other WITd and made sure that they each had these 3 fields, we found as we expected that they didn't have each of them.

After adding the fields, we re-imported the WITd for all requirement types and then tried to import the ProcessConfiguration.xml and it imported without any issues and our TFS was working again without any errors.

What Happened Then?

Before the update, we were obviously using this template so everything used to work, although I must admit it makes more sense that all WITds need the fields being displayed in the Add Panel for its categories, it used to not be the case so after upgrading, this was a rather unusual error for us. It could possibly have been looked at as a bug here. This wasn't required to match. If I find out the reason for the change, I'll update here. Smile

License

This article, along with any associated source code and files, is licensed under The Code Project Open License (CPOL)

Share

About the Author

Gordon Beeming (RSA)
Software Developer Derivco
South Africa South Africa
Gordon Beeming is a Software Developer at Derivco in the sunny city of Durban, South Africa. He spends most his time hacking away at the keyboard in Visual Studio or with his family relaxing. He is a Visual Studio ALM Rangers, Visual Studio ALM MVP and Friend of Red Gate. His blog is at beeming.net and you can follow him on Twitter at twitter.com/gordonbeeming

http://beeming.net

You may also be interested in...

Comments and Discussions

 
QuestionI did not know about the "Debug" event log for TFS. This pointed me right to the problem I was having! Pin
Tableeker28-Oct-15 7:24
memberTableeker28-Oct-15 7:24 

General General    News News    Suggestion Suggestion    Question Question    Bug Bug    Answer Answer    Joke Joke    Praise Praise    Rant Rant    Admin Admin   

Use Ctrl+Left/Right to switch messages, Ctrl+Up/Down to switch threads, Ctrl+Shift+Left/Right to switch pages.

Permalink | Advertise | Privacy | Terms of Use | Mobile
Web02 | 2.8.170308.1 | Last Updated 5 Mar 2014
Article Copyright 2014 by Gordon Beeming (RSA)
Everything else Copyright © CodeProject, 1999-2017
Layout: fixed | fluid